nl de en fr hr it pl pt
Login

Geschiedenis Pajuk

HeaderPAJUK.jpg

Van glasfabrikant tot groothandel in brilmonturen en zonnebrillen

 

Pajuk is een familiebedrijf en vandaag de dag staat de vierde generatie aan het roer en ook de vijfde generatie is in het bedrijf werkzaam. Wij zijn begonnen met het maken van brillenglazen. Later zijn wij monturen gaan ontwerpen en ontwikkelen. Door de jaren heen is Pajuk Optiek uitgegroeid tot de groothandel voor de zelfstandige optiekbedrijven met kwaliteitsmonturen en zonnebrillen voor scherpe prijzen.

 

Van 1921 tot nu

Het verhaal van Pajuk begon omstreeks 1920, toen de heer H.P. Jukkema ergens in Groningen zijn meubelzaak verkocht. Zijn vrouw hield zich in die tijd bezig met het maken van hoeden en zo deden ze samen business. Na de verkoop van zijn meubelzaak startte hij een glasproductiebedrijf en ging een samenwerking aan met de Duitse heer Paul. Hij was afkomstig uit het toenmalige optiekcentrum van Duitsland. Beide heren zagen de samenwerking wel zitten en Pajuk (Paul & Jukkema) werd in 1921 geboren!

Toch ging het zeker niet altijd alleen om brillen. Juist in de startperiode lag de focus op de productie van glas. Brillenmode bestond nog niet echt. We deden in het begin de verkoop van lorgnetten, pince-nez-brillen en etuis. We werkten met liefde en plezier. Het bedrijf groeide al snel door, zowel in personeel dat opliep, als de behoefte aan meer productieruimte.
Het gebouw moest twee keer verbouwd worden om meer ruimte te creëren voor de machines. Zaken gingen, zoals je al verwacht, goed.

In 1927 besloot de heer Paul zich uit te kopen maar de firmanaam Pajuk Optiek bleef bestaan. Na wat kennis te hebben opgedaan van het vak tijdens de opleiding in de slijperij, kwam P.H. Jukkema aan het hoofd.

In de oorlogsjaren was er een nijpend tekort aan materialen, die bijna allemaal uit het buitenland moesten komen. Dubbel-focuslenzen waren bijvoorbeeld niet te krijgen. Omdat er echter wel veel incourante lensjes met een doorsnede van 32 mm voorradig waren, werden deze verslepen tot opplaklenzen. Na doormidden te zijn gesneden werden ze met canadabalsem op enkelvoudig glas gelijmd. Ondanks de moeilijke tijden groeide het bedrijf en in 1948 werd het pand twee keer vergroot wegens het gebrek aan ruimte voor de massaproductie.

In 1954 volgde ook zijn zoon Henk (H.P.) Jukkema de familie traditie op en kwam bij Pajuk werken. Hij wilde zich vooral richten op de verkoop van monturen. Dit begon klein, maar het veranderde beetje bij beetje. Hij had niet verwacht dat dit een groot onderdeel zou worden in het bedrijf. Met het vermogen om iedereen enthousiast te maken en door zijn vakkennis werden zijn verkoopreizen meer dan succesvol. De verkoop van monturen werd nu echt serieus. In 1963 werd besloten de glasfabriek te verkopen en als groothandel in brilmoturen verder te gaan. Vier jaar later vond de grote verhuizing van Groningen naar het centraal gelegen Leusden plaats.

De daarop volgende jaren groeide Pajuk gestaag door tot de vooruitstrevende groothandel die wij tot op de dag van heden proberen te zijn.

We horen u al denken, ‘wanneer komt de intrede van Sir John Eyewear?’. Dit merk is al sinds 1981 geregistreerd. Nog steeds zetten wij met onze Sir John collectie een modieuze en kwalitatieve collectie neer die de trends op de voet volgt in mode en materialen.

In 1983 groeide de business enorm, zo ook de grond waarop dit alles plaatsvond. We gingen namelijk van 250m2 naar 800m2 en het was precies 20 jaar geleden dat wij als pure groothandel in brilmonturen startte. Het was een jaar om trots op te zijn! We vierden groot feest en in december trokken we in het pand.

Bruisend van energie en nog steeds bouwend aan de toekomst werd in 1984 ook het verkoopteam uitgebreid met Pieter (P.H.) Jukkema, de vierde generatie, als man in de buitendienst.

En deze ontwikkelingen bleven doorgaan, waardoor we nu met trots kunnen zeggen dat wij nog steeds een toonaangevende marktleider zijn in de optiek. Zo hebben wij in 1975 voor het eerst een catalogus uitgegeven. Dit bleek een mijlpaal te zijn voor de verdere ontwikkeling. In 1996 produceerde wij onze eerste catalogus op cd-rom. Twee jaar later hebben wij onze eerste website gelanceerd met een compleet online bestelsysteem. Daarmee hadden wij als een van de eersten een B2B webshop. Ook tegenwoordig zijn wij nog steeds erg vooruitstrevend op het gebied van de laatste technologie. Dit alles voor zowel de klant, als voor het interne gemak, de efficiency en om onze kostprijs zo laag mogelijk te houden.

Door de jaren heen hebben wij de merken Easy Eyewear en The Line Eyewear gecreëerd. Allebei nu ook bekende namen in de optiekwereld. In 2002 kwamen wij met de eerste Easy Eyewear collectie en die was meteen een hit. Onze Easy Eyewear monturen zijn erg populair door de trendy monturen en zijn onderscheidend door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en materiaalgebruik.
En niet alleen onze merken werden uitgebreid zo kwam ook in 2010 Erik (H.P.) Jukkema, inmiddels al de vijfde Jukkema generatie, het bedrijf versterken. De vernieuwingen gaan bij ons altijd door zo ook in 2013 toen wij onze internetcollectie The Line Eyewear lanceerden. Deze collectie is ontwikkeld om kwalitatief scherp geprijsde brillen te leveren. Het vulde een gat in de markt voor basic betaalbare monturen. Doordat wij The Line volledig online presenteren en verkopen kunnen wij de prijs zo scherp mogelijk houden. De monturen van The Line zijn basic, modern, goedkoop en voldoen toch aan onze kwaliteitstandaard!

De uitgebreide collecties van onze drie merken bestaan uit modieuze en vooral betaalbare monturen. Van klassiek tot modern en van eenvoudig tot kleurrijk. De collecties zijn altijd actueel, volgen de laatste modetrends en blijven vernieuwend. Met ruim 200.000 monturen op voorraad kunnen wij onze klanten altijd snel en voldoende leveren.

Als groothandel zijn wij inmiddels wereldwijd in meer dan 50 landen actief waaronder in België, de Balkanlanden, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Marokko, Scandinavië, Suriname, in het Caribisch gebied en nog veel meer!

Doordat we onafhankelijk zijn van de leveranciers en samenwerken met meer dan dertig fabrieken kunnen wij snel inspelen op marktontwikkelingen. Wij durven gerust te zeggen dat wij precies weten hoe we op het eigenzinnige modebeeld in moeten spelen. Ja, ook anno 2016 gaat Pajuk helemaal met de tijd mee. En we zijn van plan nog vele jaren zo door te gaan!

Kijkend op de afgelopen 95 jaar hebben we ontzettend veel meegemaakt. Door deze ervaring kunnen wij, al zeggen we het zelf, uitstekende diensten en producten leveren.
Wat we met plezier en enthousiasme doen. Uiteraard bedanken we iedereen, en in eerste plaats onze afnemers, voor het vertrouwen dat in ons is gesteld vanaf het begin.
Met liefde zetten we ons bedrijf nog jaren voort. En zonder ons team, die zich zo hebben ingezet voor de groei, was dit zeker niet gelukt. Bedankt! We gaan vol goede moed de toekomst in.
En nu op naar de 100!

 

See it all!

Pajuk Optiek B.V.

 

loading